MSM serum

04-premium-quality-nz 02-gmo-free-nz      

 

Krótki opis: MSM wspomaga produkcję naturalnego kolagenu, zwiększając elastyczność i zmiękczając skórę. Pomaga utrzymać zdrową skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem się i uszkodzeniami.

Cena produktu jest tym niższa, im więcej sztuk kupisz:
1 sztuka = 28 zł za 1 sztukę
2 sztuki = 50 zł (2 sztuki po 25 zł), rabat 6 zł
3 sztuki = 67,20 zł (3 sztuki po 22,40 zł), rabat 16,80 zł

Zalecany sposób użycia: Kilka kropli serum nanieść na oczyszczoną i stonizowaną skórę i wmasować w skórę - twarz, szyję i dekolt. Po wchłonięciu nałóż swój ulubiony krem do twarzy. 

Opakowanie: 30 ml 

Wariant
w magazynie (>5 szt) w magazynie (>5 szt) w magazynie (>5 szt) Wybierz wariant
28 zł 50 zł 67,20 zł od 28 zł

Serum MSM 

 

 

Prawdopodobnie wiesz już, czym jest MSM. MSM (lub metylosulfonylometan lub dimetylosulfon) jest naturalną formą organicznego związku siarki występującego we wszystkich żywych organizmach. Jest to najczystsza i najbardziej biodostępna forma siarki, jednego z niezbędnych minerałów, które są kluczowe dla życia i regeneracji komórek. Tradycyjnie MSM był stosowany jako suplement diety wspierający zdrowie stawów i chrząstek, a przy tym zachowanie maksymalnej elastyczności oraz mobilności. Cząsteczka MSM łatwo przenika przez skórę, co czyni ten związek często występującym składnikiem kosmetyków. Jego miejscowe stosowanie przynosi skórze znaczące korzyści. Zwiększa przepuszczalność ścian komórkowych skóry, umożliwiając łatwiejsze wnikanie składników odżywczych i wydalanie substancji odpadowych. Nowe komórki skóry są zdrowsze i odtwarzają zdrowe komórki, poprawiając kondycję skóry, a także znacznie zmniejszając widoczność drobnych linii i zmarszczek. 

MSM wspomaga produkcję naturalnego kolagenu, uelastyczniając i zmiękczając skórę. Jednocześnie obniża poziom hormonów androgennych i pomaga w uwalnianiu zanieczyszczeń z komórek (zmniejszając w ten sposób powstawanie zaskórników i wyprysków). W niektórych przypadkach pomaga wyeliminować blizny potrądzikowe właśnie poprzez wspieranie syntezy kolagenu. MSM jest również bardzo skuteczny w leczeniu innych schorzeń, w tym egzemy i łuszczycy, oraz problemów wrażliwej i problematycznej skóry w szerokim spektrum. Doskonale łagodzi i zmniejsza zaczerwienienia skóry (co jest korzystne dla osób cierpiących na trądzik różowaty). Poprawia kondycję skóry, działa przeciwzapalnie, łagodzi swędzenie, nawilża suchą skórę i poprawia gojenie się ran po powierzchownych skaleczeniach i oparzeniach. Pomaga utrzymać skórę w zdrowiu, a przy tym chroni ją przed przedwczesnym starzeniem się i uszkodzeniami.  

Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym, które utrzymuje skórę "razem", a włókna typu I i III tworzą "siatkę", która w dużej mierze jest odpowiedzialna za mechaniczne właściwości skóry. Ponieważ produkcja kolagenu typu I i III w skórze ma tendencję do zmniejszania się (od około 35 roku życia), MSM może w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy kondycji skóry: 

  • zapewnia ochronę kolagenu przed enzymami rozkładającymi kolagen,
  • ma klinicznie udowodnione działanie redukujące drobne linie i zmarszczki poprzez zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny, 
  • zwiększa naturalną produkcję glutationu w organizmie, kluczowego antyoksydantu komórkowego, przez co wzmacnia system odpornościowy, a także minimalizuje pigmentację i uszkodzenia komórek, 
  • działa jako środek przeciwzapalny poprzez zmniejszenie produkcji cytokin, 
  • dostarcza substancji niezbędnych do tworzenia nowych komórek i naprawy uszkodzonych,
  • ma duży wpływ na utrzymanie elastyczności i przepuszczalności błon komórkowych skóry, wspomagając sprawną wymianę substancji odżywczych i odpadowych w celu utrzymania skóry w czystości,
  • MSM jest składnikiem potrzebnym nie tylko do detoksykacji organizmu, ale także skóry – zwykle łańcuchy aminokwasów są połączone elastycznymi mostkami siarkowymi. 

 

Zalecany sposób użycia: Na oczyszczoną i stonizowaną skórę nanieść kilka kropel serum i wmasować w skórę – twarz, szyję i dekolt. Po wchłonięciu można nałożyć swój ulubiony krem do twarzy. 

Opakowanie: 30 ml 

Składniki: Aqua, Dimethyl Sulfone (MSM), Pentylene Glycol, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Polyglyceryl-4 Caprate, Sphingomonas Ferment Extract, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Limonene, Citric Acid  

Wychodząc na przeciw życzeniom naszych klientów, objaśniamy poszczególne składniki: 

Glikol pentylenowy jest substancją, która może być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. W certyfikowanych kosmetykach naturalnych może być stosowany wyłącznie produkt pochodzenia naturalnego (również w naszym serum MSM). Ogólnie rzecz biorąc, glikole są substancjami bezwonnymi i bezzapachowymi. Te, które są dopuszczone do stosowania w produktach naturalnych i organicznych (posiadają certyfikat np. Ecocert), zaliczane są do "pochodnych naturalnych", ponieważ nie są bezpośrednio pozyskiwane z roślin, lecz otrzymywane w wyniku reakcji gliceryny roślinnej z wodorotlenkiem sodu (jest to substancja używana np. do produkcji mydła z olejów roślinnych). Naturalny glikol pentylenowy jest produkowany z odnawialnych źródeł roślinnych, które powstają jako produkty uboczne przy produkcji żywności, na przykład ze skrobi kukurydzianej lub z suchych włókien trzciny cukrowej, które pozostają po ekstrakcji. Glikol pentylenowy w kosmetykach pełni zazwyczaj funkcję rozpuszczalnika dla innych składników aktywnych (w naszym przypadku MSM), a przy tym ma działanie nawilżające dla samej skóry. 

Sodium Levulitane (sól naturalnego kwasu lewulinowego) to dodatek, który poprawia wygląd suchej lub zniszczonej skóry, zmniejsza tzw. złuszczanie się skóry i przywraca elastyczność. Jest on również określany jako rodzaj odżywki do skóry, ponieważ poprawia lub utrzymuje jej kondycję. Pełni jednocześnie rolę konserwantu przeciwbakteryjnego – niszczy mikroorganizmy, zapobiega ich wzrostowi i rozmnażaniu się. Jest to sól sodowa kwasu lewulinowego (kwasu lewulinowego) często otrzymywanego z kukurydzy. Utrzymuje przy tym naturalne pH skóry. 

Anyżan sodu jest solą sodową kwasu anyżowego, który jest pozyskiwany z kopru włoskiego lub bazylii. Nazwa wynika z tego, że ma łagodny anyżowy zapach, chociaż nie musi on pochodzić z anyżu. Ma szereg zalet – przeciwdziała namnażaniu się drobnoustrojów i chroni przed zarazkami, dlatego jest popularnym i często stosowanym składnikiem kosmetyków naturalnych. Stosuje się go zarówno jako środek zapachowy, jak i konserwujący. Jego kolejną zaletą w kosmetyce jest utrzymywanie zrównoważonego pH skóry oraz łagodzenie skóry skłonnej do podrażnień. Jest on szczególnie zalecany w przypadku objawów trądziku, może głęboko oczyścić skórę i pomaga włosom (koper włoski jest bogaty w witaminy A i C, które są korzystne dla skóry głowy). Kwas anyżowy ma również zdolność redukcji cellulitu. Ze względu na swoje działanie ściągające, często jest stosowany w produktach anti-age. Wcześniejsze badania w laboratoriach kosmetycznych wykazały, że jest to substancja niedrażniąca i bezpieczna dla organizmu, dlatego stosuje się ją w kosmetykach naturalnych. Nie powoduje gromadzenia się toksyn w organizmie (wręcz przeciwnie, wypłukuje je z organizmu) i w żaden sposób nie szkodzi skórze. 

Polyglyceryl-4 Caprate jest związkiem kwasu kaprylowego i poligliceryny-4. To środek powierzchniowo czynny, który ma postać lepkiej cieczy o żółtym zabarwieniu. Substancja pełni rolę środka emulgującego i rozpuszczalnika, zmniejszając napięcie powierzchniowe i umożliwiając mieszanie substancji, które normalnie są niemieszalne (np. olej i woda). Działa również jako plastyfikator. Oczyszcza i nawilża skórę. Nie podrażnia skóry i nie ma żadnych znanych skutków ubocznych. 

Extrakt Sphingomonas hydrophobicum to ekstrakty bakteryjne uzyskane przez fermentację Sphingomonas hydrophobicum. Zawierają bogatą mieszankę składników aktywnych, które okazały się znacznie spowalniać starzenie komórek ludzkiej skóry. Badania przesiewowe (w poszukiwaniu nowych składników aktywnych pochodzenia naturalnego) dużej kolekcji bakterii występujących w przyrodzie wykazały, że gatunek ten posiada cenne właściwości przeciwstarzeniowe. Bakterie Sphingomonas to ściśle tlenowe bakterie, które powszechnie występują na całej planecie, zarówno w środowisku wodnym, jak i lądowym. Są oligotrofami – mogą żyć przy niskim poziomie składników odżywczych i dlatego łatwo przystosowują się do wszelkiego rodzaju środowisk stworzonych przez człowieka. Są znane z produkcji nostoksantyny, karotenoidu o silnych właściwościach przeciwutleniających, który wspomaga tolerancję na stres środowiskowy i ogranicza negatywne skutki starzenia się skóry. 

Melaleuca Alternifolia Leaf Oil (australijskie drzewo herbaciane, znane również jako olejek z drzewa herbacianego) to olejek eteryczny, który może mieć postać od bezbarwnej do jasnożółtej. Posiada wysokie właściwości konserwujące i antybakteryjne.  

Limonene jest naturalnym składnikiem olejku eterycznego. Lista składników musi zawierać informację o obecności tego składnika ze względu na jego możliwy potencjał alergizujący u osób bardziej wrażliwych. To naturalnie występująca substancja znajdująca się w roślinach. Często jest stosowany w składzie kosmetyków naturalnych i organicznych, zwykle spotykany na końcu INCI (ingredients) produktu.  

Kwas cytrynowy, inaczej kwasek cytrynowy, występuje naturalnie w sokach owocowych. W kosmetyce stosowany jest w postaci krystalicznej. Ze względu na swoją wysoką kwasowość, używa się go do regulacji pH produktów i skóry.  Często dodawany do produktów anti-age wspomaga złuszczanie i odnowę górnej części skóry. Ponadto oczyszcza i ujędrnia skórę oraz zwalcza plamy pigmentacyjne (działa rozjaśniająco). Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.  

Uwaga: Przechowywać w suchym, najlepiej ciemnym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci. 

 

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 180 zł.

Oferta ograniczona czasowo: Jeśli kupisz produkty powyżej 160 zł, zapakujemy gratis prezent.

Wskazówka: Przy zakupie na kwotę powyżej 350 zł otrzymasz darmowe pudełko prezentowe!